Large Heading

Als de feiten nou eens de feiten waren

Door: Henryk Starosciak

 

Wist je dat je met de belastingdienst ook een ‘goed gesprek’ kan houden? En dat dat heel veel waard kan zijn?

 

Stel, Peter heeft een grote varkensstal en een groot aantal hectares met fruitbomen. Op een dag besluit zijn adviseur het fiscale waarderingssysteem van zijn bedrijf in één keer te veranderen. Dat kun je natuurlijk doen, maar reken maar dat je dan de belastingdienst op bezoek krijgt voor een controle.

 

Tijdens de controle bij Peter blijkt dat er veel zaken zijn aangepast. Zaken die leiden tot oneindige discussies met de controlerende ambtenaren én met hun collega's die de bezwaarschriften behandelen. Uiteindelijk wordt alles dusdanig ingewikkeld, dat het onmogelijk wordt om tot overeenstemming te komen en de hele discussie resulteert in een rechtszaak.

 

Laten we zeggen dat de ambtenaren hun onderzoek degelijk hebben uitgevoerd en dat er een uitgebreid rapport op tafel ligt. De rechtszaak begint. Nu is het in een rechtszaak altijd zo dat de klagende partij (en dat is altijd de belastingplichtige) het eerst het woord mag voeren. Daarna volgt de inspecteur. Tot slot kunnen de rechters nog vragen stellen aan alle partijen. Zo ook in het geval van Peter.

 

Maar wat blijkt? Al tijdens de eerste betogen wordt duidelijk dat de partijen wel heel erg langs elkaar heen hebben zitten praten. Natuurlijk, er liggen ingewikkelde vraagstukken. Maar hier lijkt het er wel op alsof de adviseur een heel andere casus schetst dan de inspecteur. Zodra de voorzitter van de Rechtbank zijn vragen begint te stellen, blijkt echt dat de feiten niet goed op een rijtje staan. En dan is het gewoon onmogelijk om verder te procederen over de rechtsvraag.

 

Is zoiets te voorkomen? Ja. Simpelweg door samen met de inspecteur de feiten en omstandigheden op een rijtje te zetten. In een goed gesprek wel te verstaan. In zo’n gesprek kun je samen fiscale consequenties aan de feiten verbinden en vaak al na een korte onderhandeling tot een vaststellingsovereenkomst komen. Dat kan ook om grote bedragen gaan, van een waarde van bijna een miljoen euro of meer. Geloof me. Ook bij de belastingdienst is een goed gesprek goud waard.

 

(uiteraard zijn de namen en gebeurtenissen in bovenstaand verhaal fictief)

 

 

Meer over Henryk >

Lees ook
Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Lees meer>

De beste weg van A naar B(eter)

Fiscale voordelen dankzij een buitenlandse vestiging? Dat kan. Maar let op de spelregels! Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Samen Werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl