Large Heading

Een appeltje voor de dorst

Door: Peter Gomolka

 

Soms ontmoet je mensen op een emotioneel moment in hun leven. Zo zou ik ook Mariëlle hebben kunnen ontmoeten. 

 

Na het overlijden van haar moeder een paar jaar terug, was ze nu ook haar vader kwijt geraakt. Uiteraard bracht dit een groot verdriet met zich mee, maar in dit geval ook een niet geringe erfenis. En dit betekende dat er, tussen alle emoties door, ook nog eens realistisch moest worden nagedacht over financiële zaken. 

 

Mariëlle ontdekte dat er voor haar nog onbekende buitenlandse bankrekeningen waren die niet eerder in de aangiften inkomstenbelasting stonden. Deze bankrekeningen waren dus niet alleen voor haar onbekend, maar ook voor de fiscus. Het leek dus heel mooi die erfenis, maar ze maakte zich erg zorgen over de boetes en eventuele rentes waarmee ze te maken zou krijgen bovenop de toch al verschuldigde belasting.

 

Wat ik Mariëlle verteld zou hebben? Ik zou haar verteld hebben dat we in Nederland de zogenaamde inkeerregeling kennen. Wie de afgelopen jaren niet zijn (volledige) inkomen of vermogen heeft aangegeven, kan dit alsnog doen door gebruik te maken van deze regeling. Je kunt dan een eerdere aangifte vrijwillig verbeteren of je doet alsnog aangifte.

 

En dat is precies wat ik dan ook gedaan zou hebben. Ik zou voor Mariëlle het buitenlandse vermogen van haar ouders alsnog hebben aangegeven bij de afdeling inkeer. De verschuldigde belastingen zou ik vervolgens nauwkeurig voor haar hebben berekend. Vaak blijkt dat deze heel erg meevallen. Daarna zou ik namens Mariëlle met de belastingdienst in gesprek zijn gegaan, om een vaststellingsovereenkomst te kunnen sluiten. Met als doelstelling te voorkomen dat er een boete werd opgelegd, omdat haar ouders inmiddels overleden waren. Het vermogen zou dan gewoon in de aangifte erfbelasting kunnen worden opgenomen. Op deze manier zou het buitenlands vermogen weer vrij besteedbaar worden voor Mariëlle en zou ze niet meer wakker hoeven te liggen van het door haar ouders zo goed bedoelde appeltje voor de dorst. 

 

(Uiteraard zijn de naam en de gebeurtenissen in bovenstaand verhaal fictief)

 

Meer over Peter >

Lees ook
(Kop)zorgen

Hoe Karel en Jeanine ontdekten dat hun AWBZ-bijdrage lang zo hoog niet hoefde te zijn. Lees meer>

Paul den Dulk
De beste weg van A naar B(eter)

Fiscale voordelen dankzij een buitenlandse vestiging? Dat kan. Maar let op de spelregels! Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Samen Werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl