Large Heading

Afspraak is afspraak

Door: Henryk Starosciak

 

Stel je bent een agrarisch ondernemer (want dat moet je tegenwoordig echt wel zijn wil je een boerenbedrijf runnen). En je hebt een prima stuk land met een stal liggen, dat je in zijn geheel wilt verkopen.

 

In dat geval is het de kunst om de prijs op de goede manier te kunnen splitsen. Als je de grond immers voor een hogere waarde kunt verkopen, dan is de landbouwvrijstelling op die hogere waarde van toepassing. En onder de landbouwvrijstelling is praktisch de hele opbrengst van het land belasting vrij.

 

Natuurlijk moet je dan eerst nog op zoek naar een koper die het met jou eens is en die de door jou gevraagde prijs wil betalen. Maar als je dat lukt, dan ligt er een mooie overeenkomst. En overeenkomsten zijn in het fiscale recht bijna heilig. Rechters gaan er nagenoeg altijd van uit dat wat tussen de partijen overeengekomen is ook de grondslag moet vormen voor de fiscale aangifte. Goed geregeld dus!

 

Of niet? Want toch ligt het nog een klein beetje anders. Je zult immers ook in de praktijk moeten handelen naar de afspraken die je maakt. En dat is precies waar het vaak mis gaat. Je stallen heb je natuurlijk verzekerd. Maar heb je die wel verzekerd voor dezelfde waarde als in de overeenkomst met de koper staat? Waarschijnlijk niet. En dan gaat helaas de spreekwoordelijke vlieger niet meer op.

 

Je zult als partij bij een overeenkomst namelijk altijd moeten handelen naar dat wat je eerder hebt afgesproken. Anders zou een inspecteur zomaar kunnen zeggen dat de afspraak op papier niet de werkelijke afspraak is. In dit geval is de waarde van de stallen in de verzekeringspolis de werkelijke afspraak, en dus niet die in de overeenkomst. En dat kan fiscaal tot heel vervelende situaties leiden.

 

Denk je er over om te gaan handelen vanuit je bedrijf (en daarbij maakt het eigenlijk niet uit of je agrarisch ondernemer bent of niet)? Zorg er dan voor dat je altijd handelt naar de afspraken die je eerder hebt vastgelegd. Ook bij ondernemen moet je altijd je ‘boerenverstand’ blijven gebruiken.

 

(uiteraard zijn de namen en gebeurtenissen in bovenstaand verhaal fictief)

 

 

Meer over Henryk >

Lees ook
Passend en geboden

Ook een belastinginspecteur dient van de rechtsvinding te zijn Lees meer>

De beste weg van A naar B(eter)

Fiscale voordelen dankzij een buitenlandse vestiging? Dat kan. Maar let op de spelregels! Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Samen Werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl