Large Heading

De beste weg van A naar B(eter)

Door: Marcel Muijtjens

 

In de praktijk krijg je soms te maken met onderwerpen die groter zijn dan de lokale situatie. Dan is goed luisteren en meedenken van groot belang. 

 

Stel nu dat ik word benaderd door Harry. Gepassioneerd eigenaar van een transportbedrijf. Zijn bedrijf werkt volledig vanuit Nederland, maar hij rijdt voor klanten in heel Europa. De laatste jaren heeft hij de markt zien veranderen. Steeds meer concurrenten hebben buitenlandse chauffeurs in dienst, of rijden met Oost Europese kentekens. Of erger nog: beide. Daarom vraagt hij zich af of er voor hem wellicht ook mogelijkheden in het buitenland kunnen liggen.

 

Samen bekijken we de mogelijkheden. Ik leg hem uit dat het op grond van fiscale wetgeving voor zijn onderneming inderdaad interessant kan zijn om (een deel van) zijn activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Vooral landen als Luxemburg, Malta, Ierland of Cyprus zijn hier erg geschikt voor. Omdat hij dan tegen het aldaar geldende fiscaal regime zal worden aangeslagen voor zijn winst, kan hij veel voordelen behalen op het gebied van vennootschapsbelasting, loonbelasting of een speciale regeling van dat land. Maar hij zal dan wel te maken krijgen met een aantal spelregels.

 

Op het moment dat hij alle activiteiten van zijn onderneming naar een ander land wil verplaatsen, betekent dit dat hij daar ook zijn fysieke bedrijf zal moeten vestigen. Kortom: hij moet zijn vestiging in Nederland opdoeken, omdat de Nederlandse Belastingdienst anders zal kunnen stellen dat er nog steeds sprake is van een in Nederland gevestigde onderneming.

 

Harry geeft aan dat hij niet van plan is in een ander land te gaan werken, en dus wijs ik hem op de mogelijkheid om een bepaald onderdeel van zijn bedrijf zelfstandig te maken. Hij kan dan voor dat specifieke bedrijfsonderdeel een eigen kantoor openen en alleen voor dat bedrijfsonderdeel onder de fiscale wetgeving van het betreffende land vallen. Zo kan hij bijvoorbeeld denken aan het verzelfstandigen van (een deel van) zijn wagencentrale of zelfs het starten van een nieuw buitenlands bedrijf dat zich uitsluitend zal richten op het transport van buitenlandse klanten. Voordeel voor Harry is dat hij dan slechts in deeltijd in het buitenland hoeft te zijn.

 

Het blijkt dat Harry heel erg hecht aan het leven in Nederland. Aan zijn gezin en zijn sociale contacten. Zijn aanwezigheid in het buitenland moet daarvoor tot een minimum beperkt kunnen blijven. Het gedeeltelijk verplaatsen van de activiteiten blijkt dus een prima oplossing voor hem te zijn. Uiteindelijk kan Harry zo een goede balans vinden tussen het behalen van fiscale bedrijfsvoordelen en zijn privéleven.

 

(uiteraard zijn de namen en gebeurtenissen in bovenstaand verhaal fictief)

 

Meer over Marcel >

Lees ook
De VAR op de schop

Ziet de belastingdienst mij ook na         1 april 2016 nog als zelfstandig ondernemer?  Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Samen werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Lees meer>

Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl