Large Heading

De VAR op de schop

Door: Peter Gomolka

 

‘Hoe ziet de belastingdienst mij nu?’ Vroeg Piet zich af.

 

De regels ten aanzien van ZZP-ers zijn gewijzigd. Dat weet iedereen.

Piet, zelfstandig ondernemer, maakte zich zorgen over zijn risico's en vroeg me om zijn situatie te beoordelen. Hij werkte steeds langdurig aan één project bij één onderneming. Daarna deed hij een tijdje niets, waarna hij weer op zoek ging naar een nieuwe opdracht. Hij vroeg zich af of hij daarmee in de nieuwe regelgeving nog wel als zelfstandig ondernemer aangemerkt kon blijven worden.

 

Allereerst nam ik met hem de nieuwe eisen door. Op het moment dat je tegen een prijs arbeid verricht en hierbij voldoende zelfstandigheid hebt, voldoe je aan de regels die gelden voor een VAR.  Dit moet wel actieve arbeid zijn. Stil zitten en wachten of het incasseren van een recht, valt daar niet onder. Verder moet je een goede prijs afspreken. Maar op dit gebied zullen eigenlijk nooit problemen ontstaan. Per slot van rekening is niemand van plan om zonder een vergoeding arbeid te gaan verrichten.

 

Het grootste struikelblok zit in het gedeelte dat er sprake moet zijn van voldoende zelfstandigheid. De Belastingdienst wil de schijnzelfstandige van het toneel laten verdwijnen. Te denken valt aan de bouwvakker waarvan de aannemer zegt dat de bouwvakker vanaf maandag voor zichzelf werkt en een factuur moet sturen, maar waarbij de aannemer de volledige planning van deze bouwvakker voor zijn rekening neemt. De nieuwe regels richten zich met name tegen deze vorm van schijnzelfstandigheid. Het voorbeeld van de bouwvakker is een van de meest gebruikte voorbeelden, maar feitelijk is er bij een manager die zich 40 uur per week laat inhuren en zelf weinig vrijheden heeft in de invulling en uitvoering van zijn taak, ook sprake van schijnzelfstandigheid. Dat wordt nogal eens vergeten.

 

Ik ben met Piet gaan kijken naar de projectopdrachten die hij kreeg. Hierin hebben we ons vooral gericht op zijn zelfstandigheid.  Aan de hand van de modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn vrijgegeven heb ik zijn situatie besproken. Samen hebben we zijn opdrachtbevestigingen doorgenomen en waar nodig aangepast naar aanleiding van de richtlijnen uit de modelovereenkomsten. Op basis daarvan hebben we het risico op naheffingsaanslagen loonheffing bij zijn opdrachtgevers sterk kunnen beperken (en ik durf te beweren: kunnen voorkomen).....

 

(uiteraard zijn de namen in bovenstaand verhaal fictief)

 

Meer over Peter >

Lees ook
Ach, dat is toch niet nodig

Je huurt een bekende in voor je bedrijf en laat een officieel contract achterwege. Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Samen werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Lees meer>

Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl