Large Heading

Drie jaar te laat

Door: Marcel Muijtens

 

Soms word je als adviseur geconfronteerd met een vraag die eigenlijk al jaren eerder aan je gesteld had moeten worden. Het zou je zomaar kunnen overkomen.

 

Stel Peter runt met een van zijn zonen een echt familiebedrijf. Het bestaat al 60 jaar en is inmiddels een begrip in de stad. In het verleden is er een ondernemingsstructuur opgezet die eruit bestaat dat het bedrijfspand eigendom is van een B.V, waarvan de aandelen in handen zijn van Peter. De onderneming wordt gedreven door een v.o.f, waarin sinds een paar jaar Peter en zijn zoon Hans participeren.

 

Ik kom als adviseur aan tafel omdat Peter besloten heeft dat hij het wat rustiger aan wil gaan doen nu hij de respectabele leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Hans wil de onderneming voortzetten en het pand kopen van zijn vader. Het liefst zou hij nu stoppen met de v.o.f.

 

Tijdens het gesprek blijkt dat Peter eigenlijk de hele verantwoordelijkheid van de onderneming wil overdragen aan zijn zoon. Maar we constateren ook dat het verkrijgen van een financiering bij de bank om het pand te kopen op dit moment niet haalbaar is. Uiteindelijk ga ik naar huis met de vraag of het nu wel slim is om te stoppen met de v.o.f. en hoe het pand vanuit fiscaal perspectief toch kan worden overgedragen.

 

Al snel constateer ik dat ze deze vraag eigenlijk drie jaar eerder aan mij hadden moeten stellen. Want met de bestaande ondernemingsstructuur blijkt voortzetting van de onderneming door Hans helemaal niet te realiseren. Het pand kan niet worden overgedragen, door de verschuldigde overdrachtsbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. We zullen de onderneming dus eerst moeten herstructureren.

 

Ik stel voor om de v.o.f. aandelen in de B.V. in te brengen, gevolgd door de oprichting van een dochter B.V. Na een periode van drie jaar zullen de aandelen in deze dochter B.V. dan kunnen worden verkocht. Op deze wijze is het mogelijk de overdracht fiscaal geruisloos te realiseren. Echter: voorwaarde is wel dat Peter nog drie jaar moet doorwerken, en dat is natuurlijk een bittere pil.

 

Als ze zullen besluiten er voor te gaan, adviseer ik in ieder geval de structuurwijziging eerst nog voor te leggen bij de belastingdienst zodat we 100% zekerheid hebben dat alles volgens plan zal verlopen. Het is immers niet zomaar even een beslissing en Peter heeft aangegeven dat ze later niet voor verrassingen willen komen te staan. De goedkeuring? Die zal er wel komen. Het bedrijf kan worden voortgezet. Maar die drie jaar langer doorwerken… het zou mooi zijn als ze dat hadden kunnen voorkomen door simpelweg eerder met me over hun toekomstplannen te gaan praten.

 

(uiteraard zijn de namen en gebeurtenissen in bovenstaand verhaal fictief)

 

Meer over Marcel >

Lees ook
De 'wat als' check van je testament

Elke keuze die je in je testament maakt, heeft gevolgen. En die zijn niet altijd gewenst Lees meer>

De beste weg van A naar B(eter)

Fiscale voordelen dankzij een buitenlandse vestiging? Dat kan. Maar let op de spelregels! Lees meer>

Samen werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken.

Lees meer>

Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl