Large Heading

Je bedrijf groeit en je moet gaan herstructureren   

 

Er zijn natuurlijk talloze scenario’s te bedenken. Maar laten we er eens eentje als voorbeeld nemen. 


Een paar jaar geleden ben je een webwinkel begonnen. Inmiddels draait deze erg goed. Er is sprake van serieuze groei en je vraagt je af of het allemaal niet te groot wordt voor jou alleen. Bij toeval ontmoet je een oud-collega en van het een komt het ander. Jullie besluiten om jouw onderneming samen voort te gaan zetten.  Een prachtig plan natuurlijk, maar jij hebt een eenmanszaak en je vraagt je af hoe je dit nu eigenlijk moet regelen. Kan dat in de vorm van een vennootschap onder firma? Moet er een B.V. worden opgericht? Of moeten jullie elk een eigen B.V. oprichten? Hoeveel risico loop je dan eigenlijk? En dan is er ook nog zoiets als fiscaal ruisend of geruisloos de B.V. instappen. Het is belangrijk om hierover goed na te denken en alle voors en tegens op een rijtje te zetten, alvorens je een keuze maakt.

 
Laten we zeggen dat je besluit om te kiezen voor een B.V. structuur. De zaken blijven goed gaan en jullie onderneming groeit nog harder. Jullie willen een bedrijfspand kopen en zelfs een aantal echte winkels gaan openen. Het bedrijfspand zien jullie als een stukje pensioen dat bij verkoop van jullie onderneming niet perse mee hoeft. En de winkels bieden flinke groeipotentie, maar zijn ook risicovoller dan de webwinkel. Wat is dan slim? Moet je dit allemaal in één B.V. onderbrengen? Welke structuur van de onderneming past nou het beste bij deze plannen? Daarbij komt dat jullie zoveel mogelijk risico’s willen afdekken maar vooral niet willen inboeten op flexibiliteit. Kan dit dan zonder fiscale gevolgen gerealiseerd worden? Is een bedrijfsfusie wellicht wat voor jullie? Alweer zo’n belangrijk moment in je leven als ondernemer, waarop het belangrijk is om goed inzicht te krijgen in de gevolgen die de verschillende opties met zich meebrengen. Realiseer je dat het nooit alleen om de fiscaal meest aantrekkelijke optie gaat, maar dat het vooral ook gaat om het kiezen van een optie waarbij jij je als ondernemer het prettigst voelt. 

 

We maken even een sprong in de tijd. Jaren later is je onderneming uitgegroeid tot een groot concern met diverse vennootschappen. Maar helaas, de tijden veranderen en de winst staat onder druk. Sommige activiteiten zijn niet meer rendabel. Er moet gereorganiseerd worden. De juridische structuur die in het verleden is gekozen leent zich daar niet goed voor. Sommige bedrijfsonderdelen moeten worden opgeheven, anderen worden samengevoegd en weer andere uit elkaar getrokken. Hoe kom je nu tot een nieuwe, passende  structuur? Kan dit misschien via een juridische splitsing of een juridische fusie? En wat betekent dit fiscaal? Verbreking van een fiscale eenheid kan namelijk niet zomaar, hier kleven risico’s aan. 
Het moge duidelijk zijn dat je er op enig moment niet aan ontkomt. Een onderneming is dynamisch. Het juridische jasje niet. Zorg ervoor dat je je tijdig herbezint op een passende juridische structuur en wacht niet tot het ‘moment suprême’. Dit soort beslissingen neem je echt niet in een weekje tijd.

 

 

Internationaal zaken doen >

Lees ook
Je gaat starten

Je hebt een mooi plan en ziet helemaal voor je hoe je dit van de grond moet tillen. Lees meer >

Je wilt een bedrijf overnemen

Soms is kopen beter dan zelf starten. Lees meer >

Je wilt internationaal zaken doen

Over de grenzen heen ondernemen lijkt steeds eenvoudiger. 

Lees meer >

Je gaat stoppen met het bedrijf 

Soms uit noodzaak. Soms omdat het tijd is voor iets anders. 

Lees meer >

Je zoekt balans met de fiscus 

Het laatste waar je op zit te wachten is ‘gedoe’ met de belastingdienst.

Lees meer >

Kennis maken?
085 30 32 963
info@tax6.nl