Large Heading

Je besluit internationaal zaken te gaan doen.

 

Er zijn aan de andere kant van de grens volop kansen. En tegenwoordig lijkt het allemaal zo eenvoudig, zeker binnen Europa. Veel ondernemers vergeten daardoor eerst een gedegen plan te maken. En dat is een grote valkuil.


Om een succesvolle start in het buitenland te kunnen maken, is een goed plan onmisbaar. Stel jezelf de vraag wat nu eigenlijk je drijfveer is om internationaal te gaan ondernemen. Want daarmee leg je de basis voor je plan. En vergis je niet: het beantwoorden van deze vraag lijkt simpeler dan het is. Verzamel vervolgens zoveel mogelijk informatie over de uitvoerbaarheid van je plannen. Spreek met collega-ondernemers over hun ervaringen. Hebben zij tips en adviezen? En oriënteer je bij de KvK, het Agentschap NL of de Nederlandse ambassade in het betreffende land. Tot slot raden wij ook aan om de exportcheck op www.agentschap.nl uit te voeren. Hierdoor ontstaat een draaiboek dat bruikbaar is voor verdere gesprekken. 


We hebben vaak genoeg gezien dat het buitenland feilloos aantoont waar de zwakke punten van een bedrijf liggen. Je krijgt er immers de dimensie van een nieuwe taal en cultuur bij. En dat stelt extra eisen aan je organisatie. Zorg ervoor dat je de interne situatie goed analyseert. Heb je de organisatie goed op orde? Spreekt iedereen de taal? Ken je de concurrentie in het buitenland goed genoeg? Begrijpt iedereen de cultuur en wordt daar ook naar gehandeld? En tot slot, is er voldoende kennis van de wet- en regelgeving?


In je plan dienen al deze aspecten aan de orde te komen. En dien je waar nodig maatregelen te formuleren. Daarnaast maak je inzichtelijk op welke wijze je in het buitenland zult gaan werken. Komt er een vaste inrichting? Of wordt er rechtstreeks vanuit Nederland geleverd? Krijgt die vaste inrichting een eigen rechtsvorm of wordt het een filiaal? Je zult duidelijke keuzes moeten maken. Alleen op die manier kom je in het buitenland beslagen ten ijs. De bijdrage die wij kunnen leveren ligt in het in beeld krijgen van de toepasselijke wet- en regelgeving. Ook kunnen we zorgen voor passende begeleiding in het buitenland. Hiervoor maken wij gebruik van een netwerk van trusted partners die net zo over advisering en begeleiding denken als wij. 


Andere toepassing van wetgeving

Andere landen hebben andere wetten. Maar er is ook sprake van een andere toepassing van nationale regels, welke weer afhankelijk is van de keuzes die je in je plan hebt gemaakt. In ieder geval heb je te maken met de BTW regels. Wie betaalt de BTW en wie draagt hem af? Bestaat er een recht op teruggave van de buitenlandse BTW? Zijn de afnemers uitsluitend gevestigd binnen de EU? Of niet? Want als dat laatste het geval is moet de administratie bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de goederen ook daadwerkelijk de EU hebben verlaten. 
Binnen de EU wordt verder gebruik gemaakt van BTW identificatienummers. Klanten die een dergelijk nummer hebben, kunnen producten afnemen tegen het zogenaamde 0% tarief. Heeft de klant een dergelijk nummer niet, dan gelden de regels voor afstandsverkopen. Voor diensten ligt de situatie weer anders. Het kan zijn dat de diensten die je levert, verricht worden op de plaats waar je klant gevestigd is. Maar het kan ook zijn dat je de diensten in je eigen vestigingsplaats verricht. Elke situatie heeft weer andere gevolgen voor de vooraftrek en het land waar de BTW uiteindelijk afgedragen dient te worden. 
Internationaal ondernemen is niet alleen spannend, het past ook bij de huidige tijd.

 

Overweeg je de stap te zetten? Dan helpen we je graag om alles goed tot stand te brengen en je internationale activiteiten in stand te houden.

 

Stoppen met het bedrijf >

Lees ook
Je gaat starten

Je hebt een mooi plan en ziet helemaal voor je hoe je dit van de grond moet tillen. Lees meer >

Je wilt een bedrijf overnemen

Soms is kopen beter dan zelf starten. Lees meer >

Je moet gaan herstructureren 

Een bedrijf staat niet stil. Dat van jou waarschijnlijk ook niet.

Lees meer >

Je gaat stoppen met het bedrijf 

Soms uit noodzaak. Soms omdat het tijd is voor iets anders. 

Lees meer >

Je zoekt balans met de fiscus 

Het laatste waar je op zit te wachten is ‘gedoe’ met de belastingdienst.

Lees meer >

Kennis maken?
085 30 32 963
info@tax6.nl