Large Heading

(Kop)zorgen

Door: Peter Gomolka

 

Stel Jeanine leed al een tijdje aan Alzheimer. Zo’n twee jaar geleden ging het thuis echt niet meer. Ze moest naar een verpleeghuis verhuizen.

 

Haar man Karel benaderde me om eens te kijken naar de toeslagen die hij en zijn vrouw kregen. Hij vroeg zich af of die eigenlijk wel klopten. Sinds zijn vrouw in het verpleeghuis woonde, merkte hij dat hij het financieel lang niet meer zo goed had als daarvoor. En dat vond hij toch wel vreemd.

 

Gaandeweg ons gesprek, waarin ik dieper doorvroeg naar de financiële situatie van zijn vrouw, kwam ik erachter dat Karel en Jeanine na de verhuizing naar het verpleeghuis geen ongehuwden-AOW hadden aangevraagd. Terwijl ze hierop wel recht hadden gehad. Ik wees Karel erop dat dit tot gevolg had dat bij de berekening van de AWBZ-bijdrage uitgegaan werd van het volle inkomen en vermogen van hem en zijn vrouw samen. Daardoor betaalde Jeanine onnodig veel voor de zorg die zij ontving. Het was dus belangrijk om zo snel mogelijk alsnog een ongehuwden-AOW aan te vragen.

 

Jeanine woonde al twee jaar in het verpleeghuis, wat betekende dat er al veel geld onnodig verloren was gegaan. Daarom was het erg belangrijk dat we niet alleen de ongehuwden-AOW aanvroegen, maar dat we ook het peiljaar konden aanpassen. Het verleggen van het peiljaar naar het lopende jaar gaf ons namelijk de mogelijkheid om ook nog het vermogen van Jeanine volledig aan Karel toe te rekenen, waardoor de eigen bijdrage voor de AWBZ sterk beperkt zou blijven. En zo geschiedde. Karel was me erg dankbaar voor deze financiële meevaller (€ 1.500 per maand). Het scheelde hem erg veel zorgen. Alle vrijheid die hij er door terug kreeg kon hij stoppen in meer tijd voor zichzelf en extra aandacht voor zijn vrouw. Had hij dit maar eerder geweten.

 

(Uiteraard zijn de naam en de gebeurtenissen in bovenstaand verhaal fictief)

 

Meer over Peter >

Lees ook
Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

De beste weg van A naar B(eter)

Fiscale voordelen dankzij een buitenlandse vestiging? Dat kan. Maar let op de spelregels! Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Samen Werken

Samenwerken is een middel en geen doel op zich. Lees meer>

Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl