Large Heading

Ondernemer

Op het moment dat de onderneming failliet gaat of dreigt failliet te gaan schieten tal van doem scenario’s door het hoofd. Ben ik straks aansprakelijk en tot welk bedrag? Ben ik daarvoor verzekerd? Hoe zit het met mijn pensioenaanspraken? Ben ik dan echt alles kwijt? En wat doet de bank; heb ik die borgtocht toen ondertekend… en voor hoeveel… wat gaat de bank doen? Het zijn zo de gedachten flitsen die in een doorwaakte nacht door het hoofd kunnen schieten.

Aansprakelijkheden kunnen bestaan en ontstaan op vele manieren. Een onhandige transactie met jezelf, naaste verwanten of een groepsvennootschap kan in geval van benadeling van de overige crediteuren door een curator worden vernietigd. De curator kan van mening zijn dat sprake is van wanbeleid en u als bestuurder aansprakelijk stellen. Zo bestaan voldoende varianten om uw nachtrust te verstoren. Het is dan ook goed om te weten wat mogelijk te wachten staat.

Ook wil je als ondernemer weten wat u nu wel en niet mag doen nog als uw onderneming in zwaar weer zit. Mag je nog betalingen doen en zo ja aan wie? Mag je nog bestellen, hoe zit dat met het aflossen van de lening aan de moedervennootschap? Zo lang het faillissement niet is uitgesproken bent en blijft jij de ondernemer. Welke handelingsvrijheid je dan hebt hangt van de situatie af. En van de houding van bijvoorbeeld de bank of Ontvanger.

 

Uiteraard is niet ieder faillissement te voorkomen en blijven de gevolgen van een faillissement aanzienlijk. De vragen die je als ondernemer stelt in een dergelijke situatie zijn echter vaak al op voorhand grotendeels te beantwoorden. Wanneer je op een vroegtijdig moment deze vragen stelt kan uw positie zelfs aanzienlijk worden verbeterd.

 

Maak eens een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met ons.

Of Laat  direct een CU (check up) doen door Insolutions en verkrijg het benodigde inzicht in de positie; zowel voor als na uitspraak van een faillissement.

Met de gecombineerde ervaring van onze fiscalisten en specialistische faillissementskennis kunnen wij aan de hand van de Check Up verder helpen om te voorkomen dat bij een eventueel faillissement ongewenste verrassingen ontstaan en de fiscale gevolgen worden beperkt.

Terug>

Lees ook
Hoe verder?

Het leven gaat ook na een faillissement door. Wie vooraf goed voorbereid komt er het best van af.

Lees meer >

De fiscus

Het laatste waar je op zit te wachten is ‘gedoe’ met de belastingdienst.

Lees meer >

De schuldeisers 

Separaat, preferent, concurrent of boedelschuldeiser. Wie zijn dat nu?  

Lees meer >

De curator

Een octopus met maar oog voor één belang: dat van de boedel. 

Lees meer >

EU recht

Heb je te maken met een faillissement over de grens? Kijk dan eens hier. 

Lees meer >

Telefonisch contact?
085 30 32 963
direct een afspraak