Een appeltje voor de dorst….. dat nu wellicht gegeten wordt door een ander


Zwitserland heeft lange tijd het beste bewaarde bankgeheim van de wereld gehad. Met de steeds verder oplaaiende discussie over de moraliteit van belastingheffing raakt dat beeld steeds verder op de achtergrond.

Een appeltje voor de dorst

Eerder dit jaar had een lagere rechtbank nog anders beslist, omdat de informatieaanvraag van de fiscus niet gericht genoeg was.

Belastingverdrag

De Belastingdienst diende vorig jaar een rechtshulpverzoek in bij de Zwitserse collega’s op grond van een belastingverdrag tussen beide landen. Het ging om een groepsverzoek met namen en nummers van Nederlanders met rekeningen bij de bank UBS, die bij de bank geen bewijs hadden overlegd dat over hun spaargeld belasting was betaald.

Rechtszaak

De Zwitserse autoriteiten wilden aan dat verzoek gehoor geven, maar een van de betreffende spaarders stapte naar de rechter. Aanvankelijk met succes, want die bepaalde in maart dat de Nederlandse fiscus eerst zelf met namen en concrete verdenkingen moest komen. Dat vonnis bleef in hoger beroep echter niet overeind.

Baanbrekende uitspraak

Het ministerie van Financiën liet weten blij te zijn met deze ‘baanbrekende uitspraak’. De Belastingdienst hoeft, in tegenstelling tot wat de rechtbank eerder had bepaald, niet met concrete namen te komen van mogelijke zwart- spaarders, maar mag in brede zin informatie opvragen over Nederlandse rekeninghouders bij Zwitserse banken.

Groepsverzoek

De uitspraak betekent volgens het departement dat ook een groepsverzoek dat is ingediend bij de Zwitserse belastingdienst over spaarders bij de bank Crédit Suisse, verder in behandeling zal worden genomen. Daarnaast biedt het vonnis de mogelijkheid om nieuwe groepsverzoeken in te dienen.

Het is dus zaak om te zorgen dat u een verklaring kunt overleggen waaruit blijkt dat u over uw spaargeld in Nederland belasting hebt betaald. Heeft u banktegoeden in Zwitserland nog niet aangegeven doe dit dan alsnog direct! Wij helpen u om zonder veel gedoe met de fiscus de juiste minimale afdracht te doen.

Neem contact op met Peter Gomolka onder nummer +3185 320 963 of +31 629 028 225. Mailen kan ook: petergomolka@tax6.nl.

#Box3 #Zwitserland

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven