E-commerce & BTW


Voorheen lazen we allemaal de krant (papieren versie) bij het ontbijt met na afloop de kenmerkende zwarte inkt vingers. Nu lezen we het nieuws waar en wanneer we maar willen, op de pc, de laptop of de telefoon.

Btw-tarief

Heeft u er ooit bij stil gestaan hoeveel btw geheven wordt bij aankoop van een digitale krant? Precies 21%. Terwijl de fysieke krant een goed is dat geschaard wordt onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Eigenlijk vreemd dat de vorm (fysiek of digitaal) maatgevend is voor de behandeling voor wat betreft de btw.

Dat dit vraagstuk wel degelijk een rol speelt blijkt. Gisteren heeft de PvdA namelijk bekendgemaakt een laag btw-tarief te willen voor online media. Hiermee wordt het verschil in behandeling voor de btw tussen de fysieke media en de online media dus gelijk getrokken. De wil om niet langer onderscheid te willen maken zou voortkomen uit het feit dat de overheid niet 21% btw van de online mediaplatforms moet willen eisen omdat dit de juistheid en betrouwbaarheid van het nieuws frustreert.

Nog los van de maatschappelijke factor die aan de wijziging van het btw-tarief voor de digitale krant vast hangt, vormt het online handelsverkeer een enorme uitdaging voor de btw.

E-commerce in het algemeen

De Europese Commissie wil vanaf 2018 starten met het (meer) vereenvoudigen van de btw-regels voor E-commerce. E-commerce bedrijven moeten namelijk makkelijker toegang krijgen tot consumenten. De complexiteit van de btw-wetgeving zit daarbij aardig in de weg. Een reeds ingevoerde vereenvoudiging, de mini One Stop Shop-regeling, bleek zeer succesvol. Deze vereenvoudiging zal dan ook uitgebreid worden. Er liggen nu bij de Europese Commissie meer voorstellen.

Juist omdat deze vraagstukken van belang zijn is het interessant om de fiscale aspecten rondom E-commerce met elkaar te delen. Tax6 Consultants organiseert daarom op 7 december in Maastricht en 19 december in ’s Hertogenbosch een kennissessie waarin btw, winstallocatie, formeel recht en de waardebepaling van intellectueel eigendom aan bod komen. Tijdens deze sessie is staan het delen van kennis en ervaring centraal.

Voor meer informatie over deze kennissessie of om zich aan te melden klikt u hier.

Het probleem van de zwarte inkt vingers is nagenoeg verdwenen maar er zijn in het digitale tijdperk nieuwe vraagstukken ontstaan. Ieder voordeel…

#Event #Tax6 #kennissessie #KennisenErvaring #btw #BTW #btwtarief

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven