Brexit: Internationale fiscale planning á la Mc D.


In 2018 is het rapport 'Unhappier meal', een gezamenlijk onderzoek van Europese en Amerikaanse vakbonden naar de recente fiscale activiteiten van McDonald's gepubliceerd. In 2015 verscheen het eerste rapport 'Unhappy meal' waarin de strategie van belastingontwijking door de hamburgerketen tot in detail werd vastgelegd. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de hamburgerketen een nieuwe fiscale weg heeft ingeslagen.Weg uit Luxemburg

Het miljardenbedrijf is weggetrokken uit Luxemburg. In plaats daarvan wordt nu vanuit het Amerikaanse Delaware gewerkt. Ongetwijfeld speelt het nieuwe fiscale beleid van Amerika in combinatie met de sterkere protectionistische politieke lijn hierin een rol.


Delaware vormt een oude fiscale piratenhaven waar transparantie een zeldzaamheid is. Opvallend is dat Mc Donalds in Europa kiest voor Groot-Brittannië als fiscale uitvalsbasis. De keuze voor de andere kant van het Kanaal heeft één belangrijke reden: de Brexit.


Brexit

Sinds EU Commissaris Vestager boetes uitdeelt vanwege ongeoorloofde staatssteun aan multinationals, wordt Groot-Brittannië interessant. Immers na de Brexit moeten de Britten zich niet meer aan de EU mededingingsregels houden. Het land kan dan zelf beslissen of staatssteun gegeven wordt aan grote bedrijven. Maar of dit nu het belangrijkste argument vormt is twijfelachtig. Veel meer ligt voor de hand dat MC Donalds zich wil onttrekken aan het beleid van de EU op het gebied van het oneigenlijk ontgaan van belastingen. De verhuizing naar Delaware geeft een fundament voor die aanname. Het feit dat uw Hamburger zo goedkoop blijft komt dus (deels ) door het feit dat MC Donalds tracht zo min mogelijk belasting te betalen.

Uiteraard is dit alles legitiem.


Moraliteit

Kortom, MC Donalds is juridisch geen verwijt te maken. Blijft de vraag over of dat moreel en ethisch ook het geval is. Ik laat mijn mening hierover maar eens aan u beste lezer.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven