Zonnepanelen en de fiscus: iets moois onder de zon?


Stel je hebt een leuk pand met een leuke ligging: een groot deel van het dak ligt op het zuiden. En zoals dat gaat tijdens verjaardagsfeestjes, komt het gesprek op energiebesparing. “Ja, zegt het neefje van 18: Met zonnepanelen kun je helemaal zelfvoorzienend worden En de fiscus helpt ook nog een handje mee!” Nu kan het neefje dat niet helemaal precies uitleggen want hij heeft de uitspraak ook maar van horen zeggen. We zullen proberen hier een tipje van de sluier te lichten.

Laten we eerst eens kijken naar de situatie van jou als particulier. In een later bericht kijken we naar de positie van jou als bestaande ondernemer.

Hoe werken zonnepanelen nu fiscaal?

BTW

De clou van zonnepanelen is dat de stroom die opgewekt wordt niet alleen voor eigengebruik kan dienen maar ook geleverd kan worden aan het stroomnet. In wezen gedraag de bezitter van de panelen zich dan als een leverancier van stroom. Dat is een ondernemersactiviteit voor de omzetbelasting en dus belast.

Nu werkt de BTW als volgt. Als je belaste prestaties als ondernemer levert (dat is het leveren van stroom) dan zijn die te belasten met BTW. Omdat de BTW een zogenaamde nettoheffing is moet de BTW die je betaald hebt om die stroom op te kunnen wekken aftrekbaar zijn. Dus de BTW op de investering van de zonnepanelen kan worden teruggevraagd.

Daarna dien je over de levering van de stroom BTW af te dragen. Om dat proces te vereenvoudigen heeft de Belastingdienst een tabel opgesteld waaruit eenvoudig af te leiden is hoeveel belasting betaald moet worden bij de productie van een bepaalde hoeveelheid stroom.

Je kunt als particulier BTW dus terug ontvangen van de investering in zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en installatiekosten. De aftrek is mogelijk nadat je staat aangemeld als ondernemer. Daartoe kan het formulier opgaaf zonnepaneelhouders worden gebruikt.

Het eerste jaar dat je ondernemer bent moet je voldoen aan alle administratieve verplichtingen. Je moet dus de rekeningen van de aanschaf goed bewaren en een overzicht opstellen van alle uitgaven. Wek je stroom op? Dan moet je ook de opgaven van de inkomsten in een overzicht opnemen en alle stukken bewaren. Door in het formulier onder punt 3 aan te geven dat je ontheven wilt worden van de administratieve verplichtingen geldt dit vanaf het tweede jaar niet meer.

Zodra je door de Belastingdienst bent geaccepteerd als ondernemer kun je aangifte BTW gaan doen. Dat gebeurt electronisch.

Zoals gezegd over de investering krijg je de BTW terug. Letop: zorg dat je de registratie bij de belastingdienst in orde maakt voordat je gaat investeren. Dat voorkomt onnodige discussie.

Wat nu als je stroom gaat produceren?

De belastingdienst heeft een tabel opgesteld zodat eenvoudig kan worden bepaald bij hoeveel kWh welke BTW hoort.

De tabel voor het jaar 2018 luidt als volgt:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar

0 – 1000 € 20

1001 – 2000 € 40

2001 – 3000 € 60

3001 – 4000 € 80

4001 – 5000 € 100

5001 – 6000 € 120

6001 – 7000 € 140

7001 – 8000 € 160

8001 – 9000 € 180

9001 – 10000 € 200

De af te dragen bedragen zijn genoemd per jaar.

Inkomstenbelasting

Het ondernemersbegrip voor de inkomstenbelasting is niet hetzelfde als voor de BTW. Dus ondernemer voor de BTW betekent niet ook ondernemer voor de inkomstenbelasting.

In principe vallen de zonnepanelen voor de inkomstenbelasting niet onder het winstbegrip maar onder de eigen woning of in box3. Alleen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld omdat sprake is van een hele grote installatie die zeer grote hoeveelheden stroom kan opwekken, kan sprake zijn van een afzonderlijk aan te wijzen bron van inkomen. Dan kan eventueel inkomstenbelasting verschuldigd zijn. Omdat wij denken dat deze situatie zelden voor zal komen voert het te ver om dit hier uit te werken.

Heb je nog vragen over de fiscus en zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

#BTW #Zonnepanelen

270 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven