Large Heading

Je gaat samen leven  

 

Er zijn maar weinig mensen die niet verliefd worden en op enig moment gaan samenwonen of trouwen. Maar samen voor altijd? Dat is al lang niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer partners zijn zich hier gelukkig van bewust en maken daarom een samenlevingscontract of trouwen op basis van huwelijkse voorwaarden. Maar weet je eigenlijk wel echt wat de consequenties zijn van de afspraken die je daarin hebt gemaakt?

 

De 'koude uitsluiting' in je huwelijkse voorwaarden is aangevuld met verrekenbedingen. Ten tijde van je huwelijk leek dat niet meer dan logisch. Jullie vermogens moesten gescheiden blijven, maar voor- en nadelen en winst of verlies zouden jullie natuurlijk wel verrekenen. En zo kan het komen dat aan het einde van je huwelijk je bedrijf toch opeens gedeeld moet worden. Hoezo koude uitsluiting? En wat als die uitsluiting wel 100% koud is, en het samen leven 'gewoon' eindigt door overlijden? Dan kan zomaar blijken dat je als achterblijvende partner helemaal niets bezit.

 

Een huis kopen

Een huis kopen is één van de grootste investeringen die je waarschijnlijk in je leven zult doen. En je weet dat je er een aantal fijne fiscale voordelen mee kunt behalen, zoals het recht op een voorlopige teruggaaf en de hypotheekrenteaftrek. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar realiseer je dat de regels ondertussen zo ingewikkeld zijn geworden, dat bijna niemand ze meer snapt. Er worden steeds meer voorwaarden gesteld om deze rechten te krijgen of te behouden. En dit wordt alleen maar erger als je wilt verhuizen naar een andere woning. Ga je hierbij ook nog de grens over? Dan is de fiscale wirwar compleet. En ga je scheiden? Dan heb je pas echt te maken met een fiscaal circus. Goed fiscaal advies inwinnen bij de aankoop van je woning is dus echt geen overbodige luxe.

 

Een gezin stichten

En dan wordt het huis gevuld met kleine handjes en voetjes. Wat een genot. Maar wat een enorme verantwoordelijkheid. Het huis is te klein. Verhuizen naar een nieuwe woning, dat zou mooi zijn. Maar met die onderwaarde van je huis, gaat dat wel? Is de rente dan nog wel aftrekbaar? En als je overwaarde hebt, hoeveel hypotheekrente is dan nog aftrekbaar voor je nieuwe huis? Snel nog even kinderopvangtoeslag aanvragen, binnen de termijn. O jee, te laat! Kindgebonden budget, inkomensafhankelijke heffingskorting en kinderbijslag. Je moet gigantisch veel regelen. Er even tussenuit naar de zon, om bij te komen? Hm, misschien toch nog maar niet met z’n tweeën in een vliegtuig stappen. Want de voogdij, die moeten jullie ook nog regelen…

 

 

Straks van de oude dag genieten>

Lees ook
Je wilt van je oude dag genieten 

Je hebt potjes uit eerdere banen of uit het eigen bedrijf. Je hebt een eigen huis. En recht op de AOW. Maar weet je werkelijk wat dit straks betekent?
Lees meer >

Je gaat in het buitenland werken 

Of je gaat er studeren. Een geweldige uitdaging.  Informeer je goed over wat je avontuur betekent. 

Lees meer >

Je besluit te gaan emigreren

Vaak blijf je werken in Nederland als je naar Duitsland of België verhuist. Onder welke fiscale wetgeving val je dan?

Lees meer >

Je huwelijk eindigt in een scheiding

De fiscale gevolgen van jullie afspraken. Heb je die ook in kaart gebracht? 

Lees meer >

Je zult ooit overlijden

Wat houdt je erfenis fiscaal eigenlijk in?

En wat kunnen je erfgenamen er daadwerkelijk mee? 

Lees meer >

Kennis maken?
085 30 32 963
info@tax6.nl