Large Heading

Je bent van plan te gaan stoppen met je bedrijf.

 

Er kunnen allerlei redenen zijn om te willen stoppen met je bedrijf. Soms komt er een bod voorbij, dat zo ontzettend goed is dat je dom zou zijn als je het zou weigeren. Maar het kan ook zijn dat je het al langer hebt zien aankomen. Het wordt tijd om het over te dragen aan je kinderen, of je wilt je op iets anders gaan richten. Een nieuw bedrijf starten wellicht, weer ergens in dienst gaan, of genieten van een welverdiend pensioen. Het is een beslissing die misschien eenvoudig lijkt. Even afbouwen of overdragen. Maar er komt ontzettend veel bij kijken.


Het is belangrijk om in kaart te brengen hoeveel tijd je eigenlijk hebt om zaken af te ronden en rustig aan de overdracht of afbouw te werken. Hoe lang wil of kun je nog doorgaan? Wat zijn de gevolgen daarvan? En, last but not least, is het financieel eigenlijk wel mogelijk om te stoppen op het door jou bedachte moment? 

 

Als je het bedrijf verkoopt

Je kunt je bedrijf verkopen aan derden, aan werknemers of familie. Wat het ook wordt. Als je verkoopt, zal het je bedoeling zijn daar financieel goed uit te komen zodat je voldoende middelen hebt om verder te gaan voor de rest van het leven. Dat vereist zorgvuldig nadenken en het in kaart brengen van verschillende scenario’s. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamde ‘clean break’. Na verkoop heb je dan helemaal geen bemoeienis meer met de onderneming. Maar je kunt ook besluiten om nog wel gedurende een bepaalde periode beschikbaar te blijven voor de onderneming. De verkoopprijs van je bedrijf kan in dit laatste geval hoger zijn, omdat het afbreukrisico voor de koper lager is. Maar ja, hij moet daar natuurlijk wel mee akkoord willen gaan.

 
Het is altijd raadzaam om er op tijd voor te zorgen dat je onderneming verkoopklaar is. Wat gebeurt er met het onroerend goed? Wat doe je met je pensioenvoorziening? Zorg dat je voor dit soort beslissingen de tijd neemt. Het kost namelijk niet alleen tijd om alles in kaart te brengen, maar ook tijd om alle consequenties van deze scenario’s te laten bezinken. Wat past het beste bij jou? En nadat de verkoop een feit is, is het ook belangrijk om de middelen die je hebt ontvangen op een juiste wijze te gebruiken voor pensioen, privésituatie en toekomst. Zorg dat je hierin de juiste fiscale balans en richting vindt. 

Wij hanteren een specifiek concept voor de bedrijfsoverdracht. Wil je meer weten? Kijk dan hier>

Stoppen zonder verkoop

Als je verplicht bent om te stoppen met de onderneming door ziekte, overheidsingrijpen of het resultaat van het bedrijf, liggen de zaken anders. Deze redenen leiden tot hele andere aandachtspunten. Het bedrijf is jouw kindje. Je hebt er jarenlang naar beste kunnen voor gezorgd en dan is het verschrikkelijk moeilijk om los te laten. Natuurlijk is dat heel begrijpelijk, maar het draagt het risico in zich dat je de werkelijkheid lange tijd niet echt onder ogen durft te zien. En dat is jammer, want wanneer je tijdig in gesprek gaat over de situatie kun je er in elk geval voor zorgen dat je deze vervelende periode op de best mogelijke manier doorkomt. 


Is er sprake van ziekte, dan moet bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheid beoordeeld worden en waar nodig moet gezocht worden naar een tijdelijke vervanging. Bij overheidsingrijpen is vooral begeleiding nodig om tot de juiste waarderingen te komen. Verder is het belangrijk dat je de boekhouding tot aan de laatste dag volledig bijwerkt. Openstaande aangiften en niet afgewikkelde trajecten kunnen voor veel narigheid en onbedoelde kosten zorgen. Alle aangiften omzetbelasting, loonbelasting en vennootschapsbelasting moeten worden gedaan. En bedenk dat jij degene bent die de boekhouding nog minimaal 7 jaar dient te bewaren.
 

 

Je zoekt balans met de fiscus >

Lees ook
Je gaat starten

Je hebt een mooi plan en ziet helemaal voor je hoe je dit van de grond moet tillen. Lees meer >

Je wilt een bedrijf overnemen

Soms is kopen beter dan zelf starten. Lees meer >

Je moet gaan herstructureren 

Een bedrijf staat niet stil. Dat van jou waarschijnlijk ook niet.

Lees meer >

Je wilt internationaal zaken doen

Over de grenzen heen ondernemen lijkt steeds eenvoudiger. 

Lees meer >

Je zoekt balans met de fiscus 

Het laatste waar je op zit te wachten is ‘gedoe’ met de belastingdienst.

Lees meer >

Kennis maken?
085 30 32 963
info@tax6.nl