Large Heading

Wat in het VAT zit verzuurt niet

Door: Marcel Muijtjens

 

Ik spreek vaak mensen die er geen goed woord voor over hebben, voor belastingen. Zeker als ze internationaal ondernemen. Het afdragen van hun belastingen blijkt echt een ‘belasting’ voor ze geworden. Doodzonde, want dat zou het niet hoeven zijn.

 

Laat ik om te beginnen eens naar Europa kijken.

Europa verbindt veel, ook op fiscaal gebied. Dat gebeurt middels de BTW, of de VAT zoals deze belasting in andere landen wel genoemd wordt. De VAT is de enige echte Europese heffing waarbij de nationale wetten volledig ondergeschikt zijn aan de Europese regelgeving. En dat maakt de VAT een boeiende belasting.

 

Samen met mijn klanten bekijk ik eerst of hun bedrijfsactiviteiten BTW-plichtig zijn. En als dat het geval is, welk tarief moet worden berekend. Daar gaat het vaak verkeerd, waardoor ze te maken kunnen krijgen met naheffingen en flinke boetes van de Nederlandse of buitenlandse fiscus. Hiervoor houd ik de rechtspraak overigens goed in de gaten. Regelmatig worden er uitspraken gedaan die van groot belang zijn voor de internationale handel in goederen en de internationale dienstverlening. Zo zijn de regels ten aanzien van de plaats van dienst voor internationale dienstverlening nog niet zo lang geleden gewijzigd. In het bijzonder op het gebied van de digitale economie. Deze regels bepalen of er wel of geen btw moet worden berekend en of dit het binnenlandse of buitenlandse btw-tarief moet zijn.

 

Maar er is meer natuurlijk dan alleen de btw-problematiek. Met het betreden van de buitenlandse markt, kun je zomaar geconfronteerd worden met een belastingplicht voor buitenlandse winstbelasting. Dus ook daar kijken we dan samen naar. Is er sprake van een fysiek bedrijf in het buitenland? Van een vaste vertegenwoordiging? Of doen ze misschien zaken met hun eigen buitenlandse deelneming? In die gevallen zijn ze in het buitenland mogelijk winstbelasting verschuldigd over een deel van de opbrengsten. En als dat het geval is, krijgen ze te maken met transfer pricing, oftewel de problematiek van interne verrekenprijzen.

 

Ingewikkeld? Wellicht. Maar een ‘belasting’? Dat is het alleen maar als je je niet goed laat adviseren en je administratie niet goed inricht. Tot die conclusie heb ik al heel wat mensen zien komen.

 

(uiteraard zijn de namen in bovenstaand verhaal fictief)

 

Meer over Marcel >

Lees ook
Overheidsbedrijven en wetgeving

Wanneer ben je als overheidsinstelling aan het ondernemen? Lees meer>

Paul den Dulk
De beste weg van A naar B(eter)

Fiscale voordelen dankzij een buitenlandse vestiging? Dat kan. Maar let op de spelregels! Lees meer>

Drie jaar te laat

Peter wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Maar dat loopt anders dan ze hadden gehoopt. Lees meer>

Afspraak is afspraak

Land verkopen is een kwestie van het boerenverstand gebruiken. Lees meer>

Eind goed al goed

Jack wilde zijn bedrijf verkopen. Maar hoe en aan wie? Lees meer>

Kennismaken?
085 30 32 963
info@tax6.nl